Conservation Club

 

Het idee voor het opzetten van een Conservation Club komt van de heer Morgan Kamanga, adjunct-hoofdonderwijzer van de grootste, door de overheid gefinancierde basisschool in Chitungulu. Morgan was onder de indruk van zijn bezoek aan Luambe Lodge in 2011, en realiseerde zich dat de kinderen van Chitungulu nauwelijks in aanraking komen met het unieke natuurgebied dat letterlijk op steenworp afstand, naast hun dorp ligt. Hij maakte zijn belangstelling voor het vormen van een Conservation Club bekend aan onze project-coördinator. 

 

Chitungulu Conservation Club is in 2013 officieel geïnstalleerd, en is onderdeel van het natuureducatieprogramma van de stichting. Doel van de club is het vergroten van het bewustzijn van de unieke leefomgeving (environmental awareness), zodat een solide draagvlak wordt gecreëerd voor natuurbescherming. Een divers scala van onderwerpen komt aan bod in jaarlijkse informatiesessies die plaatsvinden in een relatief rustig deel van het jaar, buiten het plant- en oogstseizoen. 

 

Voorbeelden van onderwerpen die worden besproken zijn: de klimaatopwarming, verlies van biodiversiteit, ontbossing, ecologie, taxonomie, de rol van diverse dieren, waaronder ‘probleemdieren’, parasieten en ziektes. Ook worden natuurdocumentaires getoond. Daarnaast worden er ‘fun courses’ gegeven zoals vogel-identificatie en identificatie van sporen, waarbij educatieve excursies naar Luambe National Park worden gemaakt.
De cursussen worden verzorgd door de project-coördinator van de stichting, die enige tijd als ranger/safari-gids in Zuid-Afrika werkzaam was. De cursus-inhoud is nauw afgestemd op het programma van het Chipembere Wildlife Education Trust in Mfuwe. Het ligt in de bedoeling dat met dit instituut in de toekomst ook uitwisselingsprogramma's plaatsvinden. 

 

Na afronding van het Community schools project hopen wij een Conservation Centre te bouwen met een vakbibliotheek, zodat belangstellenden hun kennis kunnen vergroten en geënthousiameerd worden voor het kiezen van een baan op het gebied van natuur-bescherming (safari-gids, scout, bioloog, etc.).

 

Overige activiteiten die de stichting in het kader van natuureducatie onderneemt, zijn:

  • het tegengaan van ontbossing (o.m. door introductie van energiebesparende kooktoestellen, bomenaanplant, en op langere termijn: het opzetten van een zonnepanelenpark)

  • bescherming van gewassen en oogsten tegen rondtrekkende dieren als olifanten en buffels

  • het promoten van ecologisch verantwoorde gewassen zoals pindanoten en chilli-pepers, in samenwerking met de Zambiaanse organisatie Community Markets for Conservation

 

 

 

KvK-nummer: 55480330 • fiscaal nummer ANBI: 8517.31.569
Triodos bankrekeningnummer: NL82 TRIO 0254 7397 68

Copyright © Stichting Chitungulu.nl. All rights reserved.

stichting Chitungulu Chiefdom